niedziela, 10 grudnia 2017

Praliny z masła orzechowego z pistacjami

Wiem, że są miłośnicy masła orzechowego i mogą je wyjadać bezpośrednio ze słoiczka. Niestety my do takich osób nie należymy. Od jakiegoś czasu stało w spiżarni masło orzechowe i nie było pomysłu jak je wykorzystać. Z pomocą przyszła Dorota bo opublikowała przepis na pralinki, które wyglądały rewelacyjnie. Długo się nie zastanawiałam by je zrobić. Przepis lekko zmodyfikowałam ale powiem tylko tyle "palce lizać".

Porcelana Bogucice z kolekcji Venezia.

Składniki:
  • 300 g masła orzechowego z kawałkami orzeszków
  • 60 g masła
  • 100 g białej czekolady
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 szkl cukru pudru 
  • 300 g mlecznej czekolady
  • 50 g limonkowej czekolady
  • pistacje siekane 
Przygotowanie:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Białą czekoladę roztopić w kąpieli wodnej.
Wszystkie składniki w naczyniu zmiksować do połączenia się składników i uzyskania jednolitej masy. Naczynie przykryć folią spożywczą i włożyć na co najmniej 12 godzin do lodówki. 
Po tym czasie wyjąć i uformować kulki wielkości orzecha włoskiego. Ponownie włożyć na 2-3 godziny do lodówki.
Mleczną czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Obtoczyć kulki z wszystkich stron i układać na foli aluminiowej. Odłożyć w chłodne miejsce by czekolada stężała.
Roztopić limonkową czekoladę w kąpieli wodnej polać cienkimi paskami po pralinkach i posypać pistacjami. Ponownie odkładamy i przechowujemy w chłodnym miejscu.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz